,,Dați-i lui Eminescu ce i se cuvine: neuitarea”
(Ștefan Radu Mușat)
Acesta a fost genericul activităților dedicate omagierii a 175 de ani de la nașterea Marelui poet al neamului românesc, Mihai Eminescu, desfășurate în Școala Profesională din Florești, în perioada 15-31.01.2025.
Întreaga comunitate educațională s-a apropiat cu admirație, dragoste și mândrie de opera lui Mihai Eminescu, Luceafărul literaturii române. Creația poetului a fost valorificată creativ și divers, prin recital de poezie din partea elevilor, dar și a cadrelor didactice, prin elaborarea posterelor tematice, prin vizionarea ghidată a filmului ,,Luceafărul”.
O atmosferă specială a dominat în biblioteca școlii, unde la data de 22.01.2025, s-a desfășurat atelierul de lectură, cu subiectul: ,,Tot mai citesc Măiastra-ți carte”. În cadrul acestei activități, un grup de elevi ghidați cu dedicație de doamnele bibliotecare, Spolitac Zinaida și Egorov Rodica, au lecturat expresiv poezii, au reiterat firul celor mai relevante evenimente din viața lui Eminescu.
La data de 29.01.2025, în cabinetul de limbă română, elevii pasionați de versul eminescian au participat la proiectul educațional ,,Eminescu la ceas aniversar”, unde au recitat poeziile îndrăgite, au completat un acrostih despre poet, au descoperit lucruri curioase despre Măria Sa. Punctul culminant al activității a fost interpretarea fermecătoare a melodiilor pe versurile lui Mihai Eminescu. Activitatea a fost coordonată cu multă măiestrie de către doamna Roman Natalia, profesoară de limba și literatura română. Cei mai activi au fost elevii: Legum Ciprian, grupa 424, Ilnițchi Serghei, Gancearuc Artiom, Necruțu Laura, grupa 724, Ababii Igor, Borș Adrian, Bezede Elena, grupa 924, Guma Valentin, grupa 323, Borziac Mihaela, Ghimpu Aurelia, grupa 923, Zama Sergiu, grupa 123.
Elevii din grupa 923 (OSTC. OIVPD) au adus un omagiu inedit poetului drag prin participare la concursul literar- creativ ,,Mihai Eminescu-poetul nepereche”. S-au evidențiat următorii participanți: Chiriac Ion, Munteanu Nicoleta, Moșneguțu Luiza, Botnari Maxim.
Poetul Mihai Eminescu este binecuvântarea divină a neamului românesc, este nimbul nostru spiritual care ne definește ca parte componentă a culturii europene.
Datoria noastră este să-i citim și recitim opera, iar, judecător, să ne fie chiar el, cum spunea Grigore Vieru: ,,De avem sau nu dreptate, Eminescu să ne judece.”